آیدا بی ولز - بارنت Ida B. Wells-Barnett زاده ۱۶ ژوییه ۱۸۶۲ در میسیسیپی، خبرنگار سیاه پوست آمریکایی، از قهرمانان کمتر شناخته شده این کشور به شمار می رود.
او از فعالان جنبش مدنی سیاهان بود که در راه گسترش عدالت برای آمریکاییان آفریقایی تبار (سیاه پوست) ایالات متحده بسیار کوشید و آنها که وی را به خوبی می شناختند، مسحور شهامت و جسارتش بودند.
بنای یادبودی در شیکاگو برای گرامیداشت او ساخته شده، و خیابانی در نیویورک هم به اسم او نامگذاری شده است، اما وی از چهره هایی است که تحت الشعاع شخصیت های قدرتمند و مشهور جبنش مدنی سیاهان قرار گرفته و چه به عنوان فعال مدنی و چه در جایگاه خبرنگار تحقیقی آنچنان که باید، شهرت نیافته و تحسین نشده است.
نیکول هانا جونز که خبرنگار تحقیقی است که با تمرکز بر حقوق مدنی سیاهان آمریکا فعالیت می کند و از چهره های شاخص این عرصه است، می گوید خانم ولز همواره الگوی او بوده و در هر زمینه ای پیشرو بوده است؛ به عنوان یک فمینیست، یک خبرنگار تحقیقی، و یک رهبر جنبش مدنی.
ولز طی جنگ داخلی آمریکا در هالی اسپرینگز در ایالت میسیسیپی برده به دنیا آمد. وقتی تنها شانزده سال داشت، پدر، مادر، و برادر کوچکتر او به دنبال ابتلا به تب زرد درگذشتند. او برای تامین زندگی خودش و پنج خواهر و برادرش شروع به تدریس کرد. طی سال های بعد از هالی اسپرینگز به ممفیس مهاجرت کرد، جایی که به عنوان خبرنگاری پیشگام و فعال مدنی متهوری مشغول کار شد.
خانم ولز بیست و یک ساله بود که با یکی از کارکنان سفیدپوست قطاری که سوار آن بود، وارد نزاع شد. به او دستور داده شد که از واگن بانوان به واگن دیگری برود که ویژه مسافران سیاه پوست بود؛ در حالی که بلیط قطار ولز ویژه واگن درجه یک بود. وقتی ولز امتناع کرد، مامور قطار تلاش کرد او را با زور از واگن بیرون کند. او با مامور قطار درگیر شد و دست مرد را به شدت گاز گرفت. بعد از آن، او را از قطار بیرون انداختند. خانم ولز شکایت کرد و در نهایت دادگاه به نفع او حکم صادر کرد؛ حکمی که بعدا تغییر کرد.
ولز در ۲۵ سالگی سردبیر و یکی از صاحب امتیازان روزنامه ای محلی ویژه سیاه پوستان به نام Free Speech and Headlight شد که با محور نابرابری علیه سیاه پوستان آمریکایی منتشر می شد.
او به تحقیق گسترده پیرامون نمونه های بی شماری از موارد تبعیض علیه سیاه پوستان و کشتار آنها دست زد و این رویدادها را در مقالات و گزارش های خود پوشش داد.
خانم ولز که بعدا نام خانوادگی همسرش را به نام فامیل خود افزود و به نام ولز- بارنت شهرت یافت، برای گستراندن اخبار تبعیض علیه سیاه پوستان آمریکایی و موارد نقض حقوق بشر علیه آنها در ایالات متحده به کشورهای گوناگون جهان سفر کرد. در دروان حیاتش چندان مورد توجه نبود، چون زن بود سیاه پوست بود، و برای آگاهی رسانی حقوق مدنی فعالیت می کرد، کاری که نژادپرستان با آن سر خصومت داشتند.
خانم ولز در سال ۱۸۹۵ با فردیناند بارنت، وکیل و فعال حقوق مدنی، ازدواج کرد و صاحب چهار فرزند شد.
او طی مدت زندگی اش در شیکاگو در شهرسازی و طراحی شهری مناطق سیاه پوست نشین شیکاگو فعال بود و برای حقوق زنان و کودکان سیاه پوست آن شهر بسیار کوشید. وی در میان فعالانی بود که نخستین مهدکودکی را در شیکاگو بنیان نهادند که برای ثبت نام به کودکان سیاه پوست اولویت می داد.
وی روز ۲۵ مارس ۱۹۳۱ در سن ۶۹ سالگی در پی عارضه کلیوی چشم از جهان فروبست.
تصویر از فلیکر