Icfj 的一个项目

معرفی «نی»، نهاد حمایت از رسانه‌های آزاد افغانستان

Oct 30, 2018 发表在 گوناگون

گفت‌وگوی‌مان را با آقای عبدالمجیب خلوتگر را این‌جا می خوانید. 

آي جی نت: مختصری از پیشینه‌ی زندگی و کار خود بفرمایید.

خلوتگر: در رشته‌های مهندسی ساختمانی و علوم سیاسی درس خوانده‌ام. درحال حاضر در مقطع کارشناسی ارشد روابط بین‌الملل درس می‌خوانم. مدتی را به‌صورت مقطعی در بخش خبرنگاری و مدیریت خبر در کشور و بیرون از کشور، درس خوانده‌ام. در حال حاضر رئیس موسسه‌ی نی حمایت کننده‌ی رسانه‌های آزاد افغانستان می‌باشم.

 نام NAI یعنی چه و چطور انتخاب شده؟

هدف از واژه‌ی نای همان آلت موسیقی (نی) است و هم‌زمان همان قلم نوشتاری سنتی (نای). در کشور به عنوان نهاد حمایت از رسانه‌ها یا نی، از آن نام‌برده می‌شود.

سه: NAI یا نی را کی و با چه اهدافی تاسیس کردید؟

دفتر نی به حمایت و زحمت‌های تعدادی از هم‌کاران متعهد رسانه‌ای در سال 1384 ایجاد شد. البته دراین راستا کمک موسسه‌ی انترنیوز قابل ذکر و در خور ستایش است. هدف اساسی ایجاد نی، حمایت از رسانه‌های آزاد در افغانستان از طریق ظرفیت پروری و هم‌چنان دادخواهی بود. هم‌چنان داشتن یک نهاد ملی که بتواند به‌جای نهادهای بین‌‌المللی برای افغانستان و رسانه‌های این کشور کار کند، یکی از هدف‌های عمده‌ی ایجاد نی بود.

تا چه اندازه توانسته‌اید به اهداف‌تان دست یابید؟

دفتر نی در حال حاضر یکی از سازمان‌های مطرح در کشور است که توانسته است خلایی که نبود سازمان‌های حمایتی رسانه‌ای بین‌المللی ایجاد می‌کند را پُر کند.

 نی هم‌چنین بیش‌تر از ۱۱هزار کارمند رسانه‌ای در برنامه‌های مختلف ظرفیت پروری آموزش داده است. نی هم‌چنان توانسته است در بسا از موارد عمده از خبرنگاران کشور حمایت نماید و حق آن‌ها در قوانین کشور تسجیل نموده و یا حقوق قانونی‌شان را بدست آورد. اما قطعأ راه درازی در پیش رو است و نمی‌شود گفت که به هدف‌های از قبل تعیین شده صد درصد دست یافته‌ایم. باور داریم که اهداف تعیین شده‌ی ما دست یافتنی اند و اما می‌دانیم که نیاز به زمان زیادی نیز است.

نی چند کارمند دارد؟

درحال حاضر ۸۰ کارمند رسمی دائمی و بیش از ۲۰ کارمند پاره وقت یا قراردادی با نی مشغول کارند .

حمایت مالی نی از سوی کدام فرد یا نهاد انجام می شود؟

نی را نهادهای مختلفی حمایت مالی می‌کنند. دفتر کمک‌های انکشافی بین‌المللی ایالات متحده از طریق موسسه‌ی انترنیوز، دانشگاه اسلو، موسسه‌ی جامعه‌ی باز افغانستان، تعدادی از نهادهای سازمان ملل، از جمله‌ی این نهادهاست. اما باید گفت که دفتر نی حدود 20 درصد از مصارف خویش را از طریق نهادهای آموزشی‌اش به دست می‌آورد.

هفت: اهداف و انتظارات‌تان برای فعالیت نهادتان طی سال آینده چیست؟

هدف اساسی رشد بخش پژوهش دفتر نی درکنار ادامه‌ی فعالیت‌های کنونی و فعلی است. پیش‌بینی ما این‌است که درسال آینده کارهایی برای ارتقاء انستیتوت رسانه‌ای نی که بخش آموزشی این دفتر بوده و در حال حاضر دانش‌آموزان را الی فارغ صنف چهاردهم آموزش می‌دهد، به موسسه‌ی تحصیلات عالی، انجام گردد. البته باور داریم که این مسئله زمان بردار است ولی ایمان داریم که درآینده بدان برسیم. هم‌چنان در نظر است تا با دانشگاه‌های دولتی در خوست، کابل و کاپیسا در زمینه‌ی پژوهش کارهایی را انجام دهیم.

هشت: در کابل با مشکلات و چالش‌های شدید امنیتی و جانی، چگونه فعالیت می کنید و چه توصیه‌هایی برای حفظ امنیت جانی خبرنگاران به آن‌ها ارائه می دهید؟

متاسفانه دراین اواخر تهدیدات امنیتی به حد نهایی آن رسیده است. نه‌تنها خبرنگاران که تمامی کارمندان نهاد‌های رسانه‌ای و رسانه‌ها تحت تهدید شدید قرار دارند.

باور ما این‌است که نمی‌شود به‌دلیل تهدیدات امنیتی کار اساسی خودرا رها کنیم، اما می‌شود راه‌هایی را جستجو کنیم که این تهدیدات نتوانند در عمل باعث اتلاف جان یا انرژی هم‌کاران رسانه‌ای و کارآیی دفتر نشود.

به‌خاطر این مهم به باور ما آن‌چه خیلی اهمیت دارد، همان استحکامات امنتی محل کار است و استفاده از وسایل ایمنی در جریان کار.

از سوی دیگر، باید همکاران ما و خبرنگاران ما متوجه این مسئله باشند که هیچ گزارشی و یاخبری بالاتر از جان‌شان ارزش ندارد. باید گفت که برای خبرنگاران محترم توصیه می‌شود در هر مسئله‌ی باید مسوولین امنیتی دفاتر و ساحوی خویش را در جریان گذاشته و برمبنای توصیه‌های آن‌ها عمل کنند.