رهنمودهایی برای بازتاب دقیق تر رویدادهای اقتصادی در گزارش

por مهرناز صمیمی
May 24, 2019 em داده‌نگاری
برداشت گندم به روش سنتی در ایذه ی خوزستان، عکس از خبرگزاری تسنیم

 با روی دادن تغییرات پیوسته در بهای کالاها و نرخ ارز و تحولات اقتصادی گوناگون، انعکاس این رویدادها در عرصه خبرنگاری کار ساده ای نیست. خبرنگاران ایرانی به ویژه در مقطع حساس کنونی خوب است به نکاتی چون شیوه ی انتقال مناسب و صحیح اطلاعات، نحوه ی دقیق ارزیابی اقتصادی رویدادهای جاری عرصه ی بازار سهام و ارز، ریشه های تلاطم در بازار مسکن و خودرو، و مواردی دیگر از این قبیل، توجه ویژه داشته باشند.

 اتکاء جامعه به انعکاس اخبار در رسانه ها به بازنگری نیاز دارد و نحوه بیان یا نوشتار، به طور قطع بر شیوه ی برداشت مخاطبان از رویدادها، و شاید حتی تصمیم هایی که ممکن است برای سرمایه گذاری یا خرید بگیرند، اثر شگرفی بگذارد. از این روی است که اخلاق حرفه ای خبرنگاران به آنها حکم می کند که واقعیات را به شکلی دقیق و درست، و همزمان به دور از هیاهو، توجه به مبالغات یا شایعات، و با دقت به تغییرات روزانه ی بازار بازتاب دهند.

ضرورت توجه به اصول داده نگاری و خبرنگاری تحقیقی در شرایط کنونی که گاه حس می شود اقتصاد دچار بحران است و قیمت ها ساعتی تغییر می کنند، از هر زمان دیگری بیشتر حس می شود. نکاتی چون دقت به روند و آمار واردات و صادرات، صدور مجوز واردات یا صادارت برای کالاهای اساسی، دقت به بیانیه ها یا اعلامیه های دولت در خصوص کالاهای مختلف، صدور ممنوعیت برای برخی کالاها، همه از مواردی است که بر شیوه و محتوای گزارش اثر می گذارد و نوع انعکاس واقعیات را تحت تاثیر قرار می دهد.

توجه به این چند مورد هنگام تدوین تحقیقات و اطلاعات پیش از نوشتن یا تهیه هر نوع گزارش اقتصادی، از اهمیت ویژه ای برخوردار است و حاصل کار را به شیوه ای قابل توجه، حرفه ای تر خواهد کرد:

اول: برای گردآوری داده های دقیق، یکی از راه های موثق و مطمئن مصاحبه یا مشاوره با کارشناسان اقتصادی است.

دوم: از دادن اولویت و اهمیت بیشتر به اعداد، ارقام، و آمار به جای تحلیل و پیش بینی، مسلما گزارش های دقیق تر و قابل اطمینان تری حاصل خواهد شد. ادبیات اعداد و ارقام، صریح تر و قابل اتکاءتر است و کار درک واقعیات موجود را برای کاربران و مخاطبان، و در نهایت برای عمده جامعه، ساده تر خواهد کرد.

سوم: افزودن بخش تحقیق میدانی به هر گزارش اقتصادی که از اوضاع جاری و رویدادهای متغیر روز تهیه می شود، به زنده تر کردن و قدرت آگاهی رسانی آن، بسیار کمک می کند. گفت و گو با صاحبان مشاغل، بازنشستگان، سهامداران، سرمایه گذاران، حقوق بگیران، و طیف گسترده ای از مصرف کنندگان، موارد پژوهش و عینیت آنها را بدون تردید معنی دار تر و دقیق تر خواهد کرد.

به رغم اثرگذاری مستقیم و انکار ناپذیر شرایط و رویدادهای سیاسی بر اقتصاد، بهای کالاها، نرخ ارز، و روند صادرات و واردات، بهترین روش استفاده از تخصص حوزه خبرنگاران اقتصادی، آن است که گزارش گری خود را بر گردآوری، تحلیل، و انتقال داده های اقتصادی، به دور از هیجان حوزه سیاست، انتقال دهند. گاه بازتاب دقیق واقعیات، ضرورتی است که جامعه بیش از تحلیل سیاسی به آن نیاز دارد تا از افزون شدن التهاب مصون بماند و احتمال سلامت روان اعضای آن قوت بیشتری بگیرد.

 

 

تصویر از خبرگزاری تسنیم