ضرورت تعامل اجتماعی هنگام تهیه‌ی گزارش در شرایط نامعمول

Oct 30, 2018 em تعامل با مخاطبان

بارش برف سنگین اخیر در تهران و چندین شهر دیگر ایران،‌ به رغم آن که پیش بینی شده بود، پایتخت را فلج کرد و راه‌ها و جاده‌های بین شهری را مختل کرد. مردم در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ها از عدم رسیدگی به موقع شهرداری‌ها،‌ به ویژه شهرداری تهران، گلایه داشتند. آن‌چه عده‌ای را خشمگین کرد، پیشنهاد محمد علی نجفی، شهردار تهران، به جوانان شهر بود، که برای تفریح و به عنوان ورزش، برف را از شاخه‌های سنگین درختان بتکانند، تا هم به رفتگران کمکی کرده باشند و هم شاخه‌ها را از خطر شکستگی برهانند. مدارس تعطیل شد و آمد و رفت، مخدوش. در چنین روزهایی، شاید به خاطر سپردن توصیه‌های حرفه‌ای در عرصه‌ی خبررسانی و تهیه‌ی گزارش، به خبرنگاران کم تجربه‌تر و تازه کارتر کمک کند تا در بحران بعدی- که ناگزیر در پیش است- پوشش خبری سازنده تری را ارائه کنند.

  • مبلغ کرایه‌ی تاکسی از فرودگاه امام خمینی (که اغلب پروازهایش زمین‌گیر شده بود و مسافران را ناگزیر به بازگشت به تهران کرده بود)، به شکل سرسام آور (و غیرقانونی) بالا رفت و تنها پس از واقعه بود که خبر آن به شکل گسترده‌ای منتشر شد. انتقال چنین اطلاعاتی با کمک شهروند-خبرنگاران و از راه شبکه‌های اجتماعی و پیام رسان در لحظه امکان پذیر است و انتشار یا ارسال فوری آن، می تواند از ادامه‌ی مال اندوزی گروهی بکاهد و گروهی دیگر را هم آگاه کند که از دام چنین فرصت طلبانی دوری گزینند.

  • نکته‌ی مفید دیگر، آگاه کردن مخاطبان از نیازهای همسایگان، سالمندان، و بیمارانی است که به کمک دیگران نیاز دارند. با وصف آن که همه کم و بیش به ضرورت کمک رسانی در چنین شرایطی واقفیم، یادآوری این موضوع در مقاله، توییت، پست اینستاگرام، یا پیام تلگرام به یادآوری دوباره کمک می کند و ممکن است سبب نجات عده‌ای از شرایطی شود که بالقوه بحرانی است.

  • آگاهی دادن به مردم پیش از آغاز بارش سنگین برف، به تدارک و تجهیز آن‌ها برای مواجهه با وضعی که ممکن است دشوار باشد، کمک خواهد کرد. درست است که پیش بینی سازمان هواشناسی را کمابیش همه می شنوند، اما تاکید بر آن و توضیح بیشترش در مطلب یا گزارشی که حاوی جزییاتی عینی هم باشد، به مخاطبان کمک می کند که ضرورت آمادگی برای بارندگی یا یخبندان و شرایط دشوار را از یاد نبرند. این آمادگی، بی تردید، به کاهش مشکلات بعدی هم کمک خواهد کرد.

  • گفت‌و‌گو با چند راننده تاکسی که در روز برفی از آب گل آلود ماهی گرفتند و اندوختند، به شفاف کردن مواضع آن‌ها و افزودن به آگاهی مردم کمک شایانی می کند. چنین گفت‌وگوهایی ممکن است در ترمیم روابط میان رانندگان و مردم اثرگذار باشد، به نحوی که قشر راننده تصور نکند که مردم در مقابلش هستند و درکی از مشکلات و نیازهای او ندارند، و از سوی دیگر، مردم هم متوجه مشکلات و گرفتاری‌های رانندگان بشوند. پرسش‌هایی چون سبب افزایش سرسام آور کرایه‌ها در شرایط دشوار تردد، پرسیدن علت رفتارهایی که به نظر سوء استفاده می رسند، و تلاش برای یافتن نمونه‌هایی از رانندگانی که بر خلاف اغلب همکاران‌شان عمل کردند و وظیفه‌شان را به درستی انجام دادند، به مفیدتر شدن چنین گفت‌و‌گوهایی کمک خواهد کرد و مبداء بحث‌ها و گفت‌،گوهای عمده تر و مهمتری در جامعه خواهد شد، که در خلال آن‌ها ممکن است برخی مشکلات هم مطرح شود و از دل مشکلات، راه حل‌هایی به دست آید.

   

تصویر از: خبرگزاری تسنیم