انتخابات زوایای زیادی دارد که خبرنگاران آنها را در گزارشهای خود دنبال میکنند؛ نامزدها و سیاستهای آنها تنها بخشی از آنها هستند. موضوعات چندجانبه دیگری هم وجود دارند که به نوعی، بر بسیاری از موضوعات مختلف پیرامون انتخابات تاثیر میگذارد. یکی از آنها، جنسیت است.
گنجانیدن دیدگاه جنسیتی در تهیه گزارش از رقابتهای انتخاباتی یا روند انتخابات، مستلزم در نظر گرفتن نابرابریهای متعددی است که شاید به علت جنسیت به وجود آمده باشند.
برای مثال، برخورد با نامزدهای زن معمولاً با برخورد با همتایان مرد آنها متفاوت است. برای کاندیداهای عضو جامعه الجیبیتیکیوپلاس هم همینطور است.
از لحاظ تاریخی، نامزدهای زن، بیشتر درباره زندگی شخصی و خانوادههایشان مورد پرسش قرار میگیرند. مثلاً در این باره که اگر در انتخابات برنده شوند، چه کسی از کودکان آنها نگهداری خواهد کرد. بههمین صورت، بلندپروازی زنان بهگونهای سرزنش میشود که بلندپروازی مردان نمیشود. گذشته از این، همواره تمایلی وجود داشته است که میزان "مهربان بودن" زنان، تجزیه و تحلیل شود. از همین روی، مهم است که پیوسته از خود بپرسیم که آیا در پوشش خبری خود با زنان و مردان نامزد انتخابات برخورد یکسان داریم یا نه. همه ما در وجود خود تبعیضها یا تعصباتی داریم که باید آنها را فعالانه بشناسیم و گزارش خود را بر اساس آنها تنظیم کنیم. وقتی درباره زنانی که در انتخابات، نامزد به دست آوردن یک کرسی دولتی شدهاند گزارش تهیه میکنید، از خود بپرسید که اگر این نامزد، مرد بود، گزارش خود را همین طور تهیه میکردید؟
این را هم در نظر داشته باشید که احتمال تخریب کاندیداهای زن در رسانههای اجتماعی بیشتر است. در بسیاری از موارد، برخلاف نامزدهای مرد، این حملات در رسانههای اجتماعی به جای پیشنهاد یا ایده بیشتر بر شخصیت نامزدهای زن تمرکز دارند.
بیشتر بخوانید: روزنامهنگاری شهروندی: امیدها و بیمهای زنان افغانستان
یکی از جنبههای کلیدی دیگر، شیوه برخورد با موضوعات مرتبط با جنسیت است. در همه موارد، ارائه زمینه مورد نیاز به مخاطبان، حیاتی است. نابرابری دستمزد، یک مثال خوب است: با استفاده از دادهها برای تهیه گزارش پیرامون این موضوع میتوانید تفاوتهایی را که در بخشهای مختلف اقتصاد وجود دارد برجسته کنید. این امر شما را قادر میسازد که فراتر از موارد و روایتهای جزئی و واحد حرکت کنید و به جای آن، فراگیر بودن مشکل را نشان دهید. موارد بسیار دیگری هستند که پیرامون آنها دادههای تفکیکشده بر اساس جنسیت وجود ندارد؛ مثل دادههای مشخص درباره شهروندان ترنسجندر (تراجنسی). این امر میتواند سنجشِ گستردگی برخی از پدیدهها و یا ارزیابی تاثیرات تدابیر مشخص را برای بخشهای مشخصی از مردم، دشوار کند. در این موارد، حتی اگر نتوانید بُعد مشکل را مشخص کنید، اشاره به نبود اطلاعات حداقل میتواند درباره آن مشکل، آگاهی ایجاد کند.
همچنین مهم است که از اطلاعات نادرست و جعلی موجود در رسانههای اجتماعی و یا در سخنان یک نامزد رازگشایی کنید. برای مثال در بسیاری از کشورها، پیرامون سقط جنین، اطلاعات نادرستی در گردش است. نمونههایی از این مورد، تهیهکنندگان محتوایی هستند که با نشان دادن تصاویر دراماتیک از اعمال جراحی که واقعاً انجام نمیشوند، در تلاشند تا روشهای معمول را نادرست جلوه بدهند. هرچند این ادعاهای نادرست بارها تکذیب شدهاند، مواردی وجود دارند که نامزدان در جریان پیکارهای انتخاباتی خود از آنها استفاده میکنند. تایید اطلاعات قبل از تکرار سخنان نامزدها، کمک خواهد کرد تا انتشار اطلاعات نادرست محدود شود.
بیشتر بخوانید: توصیههایی برای پوشش خبری انتخابات در عصر رسانههای اجتماعی
این هم مهم است که به مخاطبان نشان بدهید وقتی پای مسائل مربوط به جنسیت در میان باشد، خطر کجاست. مواضع نامزدها در قبال این موضوعات، چه سیاستهای مرخصی والدین پس از تولد فرزند باشد یا دسترسی به داروی ضد بارداری و یا موضوعات دیگر، بر بخشهای کلان جامعه تاثیرگذار خواهد بود. اگر با موضوعی مواجه میشوید که در نگاه اول، مرتبط با جنسیت به نظر نمیرسد، از خود -- و از نامزدها -- بپرسید که این موضوع بر نابرابری جنسیتی چه تاثیری خواهد داشت. یکی از موضوعات از این دست، سیاستهای نگهداری از کودکان است. برای مثال، ساخت کودکستانها نهتنها ورود کودکان را به مدرسه تسهیل میکند، بلکه ورود زنان را به بازار کار هم ممکن میکند.
در هنگام پوشش خبری موضوعات مختلف در جریان انتخابات، مهم است که چگونگی تاثیر آنها را بر بخشهای مختلف جامعه، از جمله زنان و اعضای جامعه الجیبیتیکیوپلاس، تجزیه و تحلیل کنید. گنجانیدن دیدگاه جنسیتی در گزارشهای انتخاباتی، احتمال افزایش کلیشههای جنسیتی را کاهش میدهد و به شما امکان میدهد که سیاستهای پیشنهادی کاندیداهای انتخابات و تاثیرات آنها را بهتر ارزیابی کنید.
این منبع، بخشی از جعبه ابزار گزارشگری از انتخابات و چگونگی تشخیص اطلاعات نادرست و اطلاعات غلط است که از سوی آی جی نت و در همکاری با دو رسانه Chequeado و Factchequeado تهیه شده است و واتساپ از آن حمایت میکند.
تصویر از آنسپلش، عکاس: Mika Baumeister