ده پرسش که هنگام نوشتن گزارش باید در نظر گرفت

por Persianeditor@icfjorg
Oct 31, 2018 en گوناگون
image

جالدیپ کاتوالا که یک روزنامه نگار باسابقه است، در مطلبی که در سایت Media Helping Media منتشر شده است، ده نکته مهم را در نوشتن گزارش های خبری یادآور شده است. این سایت از روزنامه نگاران علاقمند خواسته است که نکات دیگری را که مهم می دانند، به این فهرست اضافه کنند.

 

 

ده نکته برای یافتن خبر

 

۱-آیا جالب است؟

 

این شاید مهمترین معیار باشد. اگر خبر جالب نیست، چرا آن را بگوییم؟ خبر و مطلب شما باید بیننده، شنونده یا خواننده را میخکوب کند، سرش را از صبحانه بردارد و آنقدر علاقه مند شود که بخواهد آن را برای دیگران تعریف کند. یک محک خوب این است که آیا یکی از همکارانتان می پرسد: «خب که چی؟» اگر نتوانید به این پرسش پاسخ دهید، شاید آن خبر آنقدر که فکر می کنید جالب نبوده است.

 

۲-آیا قبلا در موردش شنیده بودید؟

 

اگر زیاد خبر می خوانید یا می بینید، حتما می دانید که آیا مطلبتان تازه و اصیل هست یا نه. لابد یک نفر در تحریریه حافظه خوبی در مورد همه اخباری که رسانه شما پوشش داده، دارد. اگر او قبلا این خبر را نشنیده، احتمالا تر و تازه است.

 

۳-آیا کسی می خواهد صدای آن خبر را در نیاورد؟

 

اگر بعد از آن که کلیه تحقیقات و مصاحبه های مقدماتی تان را انجام داده اید و مصاحبه شونده اصلی از جواب دادن به تلفنهای شما طفره می رود یا به سوالات شما پاسخ نمی دهد، احتمالش هست که او از مطلب شما می ترسد یا چیزی را پنهان می کند.

 

۴-روی چند نفر تاثیر می گذارد؟

 

شاید آن بزرگترین خبر دنیا باشد، اما ممکن است فقط روی یک نفر تاثیر بگذارد. البته دلیل نمی شود که خبر را نگویید، ولی هر چقدر مطلب شما روی آدمهای بیشتری تاثیر بگذارد، احتمال این که برای مخاطبان قابل توجه شود، بیشتر خواهد بود.

 

۵-آیا بیان این مطلب دشوار است؟

 

به عنوان قاعده ای کلی که بر اساس نوشتن هزاران مطلب توسط این نگارنده بدست آمده، هرچقدر بیان یک خبر و مطلب دشوار باشد، احتمال آن که خوب باشد، بیشتر است. علتش را نمی دانم، ولی اما اگر مطلب آسانی بود، چه بسا یکی جلوتر از شما آن را گفته بود.

 

۶-آیا آن خبر معقول است؟

 

هرچقدر خبر و مطلب باورنکردنی و دور از واقعیت باشد، احتمالش هست که اصلا واقعیت ندارد. البته مفهومش این نیست که چنان چیزی نیست. فقط باید پیش از انتشار یا پخش مطلب، مطمئن شوید که تمام نکات شما درست است. اغلب اوقات بهترین خبرها و مطالب، قطعات گمشده یک پازل هستند و بر اساس آنچه می دانیم، معقول به نظر می رسند.

 

۷-آیا ممکن است دیگران مطلب شما را پیگیری کنند؟

 

اگر واقعا خبر و مطلب بزرگی است، رقبای شما با برداشت خود، ماجرا را پیگیری خواهند کرد. اگر اثر روزنامه نگاری برجسته ای نوشته باشید، دولت، تصمیم گیران و افراد ذی نفع کاری خواهند کرد. مایکل بورک و قحطی اتیوپی یادتان هست؟

 

 

۸-آیا مطالب مرتبطی هم بدست خواهد آمد؟

 

یک خبر یا مطلب خوب دستکم سه خبر برای پیگیری پیش روی شما می گذارد. شما از رقبا جلوترید پس باید حتی پیش از انتشار یا پخش خبر، پیش بینی کنید که مطلب به کجا منتهی می شود. دست روی دست نگذارید. نیروی تازه را حفظ کنید.

 

۹-آیا در نتیجه مطلب شما، چیزی تغییر خواهد کرد؟

 

اگر مطلب تان را بگویید، آیا چیزی فرق خواهد کرد؟ آیا زندگی دیگران بهبود خواهد یافت یا بدتر خواهد شد؟ اگر بهتر می شود، آن نشانه خوبی است. اگر ممکن است وضع برای خیلی ها بدتر شود، درباره انتشار یا پخش آن تجدید نظر کنید.

 

۱۰-بعد از بیان خبر، آیا باز می توانید به سراغ منابع حبری خود بروید؟

 

وقتی مطلب را می گویید، آیا باز می توانید به چشم کانتکتهای خود نگاه کنید و آیا آنها همچنان با شما صحبت خواهند کرد؟ مطلبی جنجالی که خوب و منصفانه بیان شود، احترام دیگران را برای شما به ارمغان می آورد؟ مطلبی جنجالی که بد و نامنصفانه بیان می شود، کار کردن به عنوان روزنامه نگار را برای شما دشوار خواهد کرد.