معرفی۸صبح، روزنامه‌ی مستقل با هدف آگاهی‌رسانی مستقل

Oct 30, 2018 en گوناگون
در این مطلب، طی گفت‌وگویی با پرویز کاوه، مدیر مسئول روزنامه‌ی هشت صبح افغانستان، با فعالیت‌های او و ویژگی‌های نشریه‌اش آشنا می شویم. 
 
 پرویز کاوه، شاعر و نویسنده و مدیرمسوول روزنامه‌ی هشت صبح در کابل است. آموزش‌هایش را در دانشگاه کابل در دانشکده‌ی حقوق و علوم سیاسی به پایان رسانده است. در نشست‌های بین‌المللی زیادی به نمایندگی از رسانه‌ها و حوزه‌ی فعالان سیاسی سخنرانی داشته است و در برنامه‌های مختلفی در بخش‌های زیادی از دنیا اشتراک کرده است. دو دفتر شعر نگاشته و از بیست سال پیش به فعالیت‌های رسانه‌ای مشغول است. کاوه، هفت سال است که مدیرمسوول روزنامه‌ی هشت صبح است. گفت‌وگوی آی جی نت را با او ای‌نجا می خوانید:
 
 

آی جی نت: چه وقت و با چه اهدافی روزنامه‌ی هشت صبح را تاسیس کردید؟

پرویز کاوه: هشت صبح در اوایل سال ۱۳۸۶ بر محور پرداختن به موارد حقوق بشر و دموکراسی تاسیس شد و از آن زمان تا اکنون در کنار اطلاع رسانی مستقلانه و بی طرف، نوشته‌های زیادی را در زمینه‌های حقوق بشر و دموکراسی و حاکمیت قانون به نشر رسانده است. اطلاع رسانی از جنبش‌های مدنی و سیاسی که رویکرد حقوق بشری و دموکراسی خواهانه دارند، در صدر برنامه‌های این نهاد رسانه‌ای قرار دارد.  

روزنامه چند کارمند و چند خبرنگار و چند ویراستار دارد؟

هشت صبح نزدیک به پنجاه کارمند دارد که از این میان، حدود ده تن خبرنگار اند. گروه ویرایش این روزنامه متشکل از سه تن است و سایر کارمندان این روزنامه را دبیران و گروه فنی تشکیل می دهد.

دفتر روزنامه در کدام شهر است؟

دفتر مرکزی هشت صبح در شهر کابل است. این روزنامه در کنار دفتر مرکزی، دارای چند دفتر ولایتی در شهرهای بزرگ افغانستان نیز است. 

تا چه اندازه توانسته‌اید به اهداف‌تان دست یابید؟

دستیابی به اهدافی که متاثر از رویکردها و حوادث شکننده‌ی سیاسی اند، به آسانی میسر نیست. با این حال، این روزنامه تلاش کرده است تا در زمینه‌ی کسب اعتماد عمومی در خصوص آزادی اطلاع رسانی، پیشگام باشد. همین اکنون عده‌ی زیادی از سیاست‌گذاران و سیاست‌گران افغانستان، تحلیل‌های رسانه‌ای هشت صبح را به عنوان منبع معتبری برای شکل‌دهی روایت‌های‌شان به کار می برند.

کمبودهای‌تان در روزنامه چیست؟

مقوله‌ی امنیت در افغانستان باعث شده است تا کمبودی‌های مرتبط با ناامنی در روزنامه چشم‌گیر باشد. مثلا پس از مدتی همکاری با هشت صبح کار می کنند، برخی روزنامه نگاران و کارمندان به دلایل مختلف از جمله نبود امنیت در کار رسانه‌ای، ترجیح می دهند تا شغل تازه‌ای برگزینند. این رویکرد باعث می شود تا یک بخشی از منابع روزنامه بالای آموزش نیروهای جدید انسانی صرف شود. در کنار آن، نبود بازار بزرگ تبلیغات در افغانستان، گاهی مشکلات مالی جدی را متوجه رسانه‌های آزاد می سازد. 

دورنمای فعالیت امسال و سال آیند‌ه‌تان چگونه است؟

هشت صبح تلاش دارد تا روزی به عنوان روزنامه‌ی افغانستان شمول مطرح شود و نسخه‌ی چاپی‌اش را در تمام ولایات کشور پخش کند. اکنون به دلیل مشکلات مالی و امنیتی، این آرزو به سادگی دست یافتنی نیست. با این حال، هشت صبح تلاش می کند تا بتواند به عنوان یک رسانه‌ی تخصصی در میان رسانه‌های افغانستان به فعالیت‌هایش ادامه بدهد و جایگاه‌اش را به عنوان بزرگ‌ترین روزنامه‌ی مستقل افغانستان هم‌چنان حفظ کند. 

تصویر اصلی از Flickr با مجوز STML