توصیه‌هایی برای به‌کارگیری تلگرام در کار خبری - ۲

Aug 24, 2023 en خبر‌نگاری دیجیتال
تلگرام، تصویر از downloadsocial.ir

در قسمت اول این مطلب، به جایگاه تلگرام در میان کاربران شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها و برخی از مزیت‌ها و قابلیت‌های آن پرداختیم. در قسمت دوم (آخر) به برخی دیگر از قابلیت‌های تلگرام، خصوصیت‌های امنیتی آن و چگونگی ثبت رسمی کانال می‌پردازیم.  

پین یا سنجاق کردن مطالب مهم  

قبلاً گفتیم که کاربران تلگرام، مطالب کانال‌ها را بر اساس ترتیب زمانی مشاهده می‌کنند. این کار هرچند از یک جهت، مرور مطالب را آسان‌تر می‌سازد، از جهتی دیگر، نمی‌تواند میزان اهمیتی را که می‌خواهید به یک موضوع اختصاص دهید (مثل این که در وب‌سایت، مهمترین خبر در صدر صفحه قرار داشته باشد) نشان دهد.

برای این کار می‌توانید از گزینه سنجاق کردن (پین کردن) یا Pin استفاده کنید. این گزینه، مطلب مهمی را که به طور مثال می‌تواند در میان مهمترین خبرهای روز باشد، در بالای صفحه کانال شما سنجاق کند تا با وجود بارگذاری مطالب بیشتر، مخاطبان همواره آن مطلب مهم را ببینند و اگر بخواهند، آن را مرور کنند.

نکته مثبت این قضیه این است که وقتی مطلبی پین شده باشد و سپس مطالب دیگری به آن پین شود، همه مطالب همانجا می‌ماند و وقتی یک کاربر روی مطلب پین‌شده کلیک کند، مطلب در کانال نمایش داده می‌شود و سپس مطلبی که قبلاً پین کرده بودید به چشم می‌خورد.

 اگر یک کانال خبری دارید و مثلاً می‌خواهید سرخط مهمترین خبرهای روز، قیمت ارز… را در تمام طول روز پیش چشم مخاطبان قرار دهید، حتماً از این گزینه استفاده کنید.

برای استفاده از آن، بعد از انتشار مطلب در کانال، روی آن کلیک کنید و سپس گزینه Pin را انتخاب کنید. بعد از آن، تلگرام از شما می‌پرسد که آیا می‌خواهید همه اعضای کانال از این که مطلبی سنجاق کرده‌اید آگاه شوند؟ اگر این گزینه فعال باشد، کاربران درباره پین شدن مطلب، نوتیفیکیشن دریافت خواهند کرد. با راست کلیک کردن روی مطلب پین‌شده، صفحه‌ای باز می‌شود که در آن تمام مطالب سنجاق‌شده شما برای خودتان نمایش داده می‌شود و می‌توانید همه را یک‌جا و یا یکی‌یکی، از پین، حذف کنید.  

چگونه کانال تلگرام را ثبت رسمی کنیم یا برای آن تیک آبی بگیریم؟

تلگرام در وبسایت رسمی خود، روند ثبت رسمی یا گرفتن تیک آبی را برای کانال‌ها در این رسانه اجتماعی توضیح داده است و ما در اینجا، مهمترین نکته‌های آن را یادآور می‌شویم: 

تلگرام به چهره‌های مشهور و سازمان‌ها، از جمله سازمان‌های خبری، اجازه می‌دهد که برای دریافت تیک آبی، درخواست بدهند. اگر این سازمان‌ها یا چهره‌ها در حداقل دو شبکه‌ اجتماعی از میان شبکه‌های پرکاربر اجتماعی حسابی با تیک آبی داشته باشند، کار ساده‌تر خواهد بود.

این شبکه‌ها شامل تیک‌تاک، اینستاگرام، فیس‌بوک، توییتر، وی‌کی و اسنپ چت هستند. اگر شما یا سازمانتان در دو شبکه از این شبکه‌ها حساب رسمی و تأیید شده دارد، می‌توانید در پروفایل‌تان، لینک کانال، ربات یا گروه تلگرامی خود را قرار دهید و سپس با بات تایید تلگرام تماس بگیرید. تلگرام باید مطمئن شود که کانال یا گروه تلگرامی که لینک آن را در پروفایل دو حساب تأیید شده دیگر خود قرار داده‌اید، به شما تعلق دارد.  

طی روند درخواست، تلگرام از شما لینک‌های دو مطلب خبری را که از نام شما یا سازمان‌تان یاد کرده باشد، درخواست خواهد کرد. اگر نویسنده مطلب، فردی شناخته شده باشد و مطلب به زبان انگلیسی باشد، این روند با سرعت بیشتری پیش خواهد رفت. لازم نیست در این دو مطلب، به حساب تلگرام سازمان شما اشاره‌ای شده باشد.  

اما اگر تنها در یکی از شبکه‌های اجتماعی ذکر شده، حساب‌ تأیید شده دارید، باید در ویکی‌پدیا، یک صفحه داشته باشید که مطابق قوانین سرشناسی این وبسایت باشد و لینک کانال، ربات یا گروه شما در تلگرام هم در آن صفحه وجود داشته باشد. در این صورت، این صفحه به عنوان یک حساب تأیید شده در شبکه‌های اجتماعی عمل خواهد کرد.  

سازمان‌های خبری همچنین می‌توانند لینک کانال تلگرام خود را در وب‌سایت رسمی خود قرار دهند و از آن به عنوان یکی از دو حساب قابل راستی‌آزمایی برای تأیید کانال استفاده کنند.  

اگر به دو مقاله خبری که نام شما یا سازمان خبری‌تان در آن آمده دسترسی ندارید، وب‌سایت یا صفحه ویکی‌پدیا که حاوی کانال تلگرام‌تان باشد به جای یکی از این دو مقاله هم به کار خواهد آمد.  

مزایای داشتن تیک آبی در تلگرام 

جای شک نیست که وقتی یک سازمان خبری در تلگرام تیک آبی داشته باشد، به‌چشم مخاطبان، معتبرتر است و شاید همین، به افزایش مخاطبان کانال کمک کند. داشتن تیک آبی به خبرنگاران و کاربران دیگر کمک می‌کند سازمان‌های معتبر را به آسانی پیدا کنند. در ضمن، چون در تلگرام هم مانند دیگر شبکه‌های اجتماعی، کانال‌های جعلی بسیاری به نام سازمان‌های خبری یا چهره‌های مشهور ساخته می‌شود، داشتن تیک آبی کمک می‌کند که کاربران به کانال اصلی شما دعوت شوند و از عضویت در کانال‌های جعلی خودداری کنند و مورد سوءاستفاده آنها قرار نگیرند.  

به یاد داشته باشید که داشتن تیک آبی در تلگرام هیچ قابلیت عملی بیشتری به کانال شما اضافه نمی‌کند و به معنای تأیید محتوا از سوی تلگرام و یا سازمانی دیگر نیست. از همین رو، همه سازمان‌ها و چهره‌های مشهور حق دارند برای گرفتن تیک آبی درخواست بدهند.  

تلگرام چقدر مصون است و برای امن نگه داشتن کانال خود، باید چه کار کنیم؟ 

اگر از تلگرام برای پیام‌رسانی استفاده می‌کنید، بهتر است گزینه Secret Chat را فعال کنید و از تایمِر آن هم استفاده کنید. تایمر، پیام‌ها را بعد از یک مدت زمان مشخص حذف می‌کند، چون تلگرام به صورت خودکار از رمزگذاری نقطه به نقطه استفاده نمی‌کند و تنها در صورت استفاده از Secret Chat این گزینه فعال می‌شود. این موضوع، یکی از دلایل انتقاداتی بوده که به تلگرام شده‌است.

طی سال‌های اخیر، هک حساب‌های تلگرام به سبب نارسایی‌های امنیتی آن، خبرساز شده است که یک نمونه آن، دسترسی هکرها به شماره‌های تلفن پانزده میلیون کاربر ایرانی تلگرام بود.  

اما در یکی از آخرین موارد، یک شرکت امنیتی به نام Check Point Research از افزایش استفاده از تلگرام برای دسترسی غیرقانونی به داده‌ها پس از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین خبر داده و گفته است که از آن زمان، هر روز فعالیت نزدیک به ۲۵۰ هزار کاربر متقلب، به تلگرام گزارش داده می‌شود.  

اگر به عنوان یک سازمان یا گروه خبری در تلگرام کانال دارید، این نکته‌ها را در نظر بگیرید تا ایمن‌تر باشید: 
  

یک: آپدیت یا به‌روز رسانی به‌موقع 

هرچند تلگرام در سال‌های گذشته نارسایی‌های امنیتی داشته است، هر روز بهتر می‌شود و اگر شما اپلیکیشن را در تلفن همراه هوشمند یا کامپیوتر خود به موقع به‌روزرسانی کنید، تغییرات خوبی که خود تلگرام در بخش امنیت و بخش‌های دیگر اپلیکیشن ایجاد می‌کند، به شما کمک خواهد کرد تجربه بهتری داشته باشید.  

 

دو: ورود غیرمعمول و غیرمجاز 

همواره در قسمت تنظیمات یا Settings، به بخش Privacy and Security بروید و گزینه Show all sessions را بررسی کنید.

آنجا می‌توانید تمام دستگاه‌هایی را که حساب تلگرام شما در آن باز است و یا طی یک سال اخیر باز بوده به همراه زمان و مکان آن مشاهده کنید. اگر دستگاهی را نمی‌شناسید  که از جایی دیگر به حساب شما دسترسی دارد، به این معناست که فرد یا گروهی به حساب شما وارد شده است.

در این صورت، گزینه‌ای وجود دارد که می‌توانید با انتخاب آن، حساب خود را در دستگاه فرد یا گروه متخلف ببندید. اما پس از بستن آن هم باید به دنبال راه های بهتری برای حفاظت از حساب خود باشید. برای بستن دسترسی، روی دستگاه و سپس روی گزینه Terminate Session کلیک کنید.
 

سه: فعال کردن رمز و تأیید هویت دو مرحلهای  

برای آن که دیگران نتوانند وارد حساب شما شوند، دو گزینه مهم در تلگرام وجود دارد که یکی از آنها فعال کردن رمز است. وقتی وارد حساب تلگرام خود می‌شوید، در کنار شماره تلفن، رمز عبور هم از شما خواسته خواهد شد.

با فعال کردن تأیید هویت دو مرحله‌ای، در هنگام ورود، کُدی به شماره تلفن شما فرستاده خواهد شد که باید آن را وارد کنید تا بتوانید وارد حساب خود شوید و به این صورت، یک لایه امنیتی دیگر هم به حساب تلگرام شما افزوده خواهد شد. بهترین رمز، رمزی است که از اعداد، حروف و نشانه‌ها تشکیل شده باشد و به یاد داشتن آن آسان، اما حدس زدن آن دشوار باشد.  

 

چهار: مراقب پیامهای ارسالی باشید 

اگر پیامی به شما ارسال می‌شود، هرگز روی لینک‌های ناشناس آن کلیک نکنید. یکی از راه‌های معمول هک کردن تلگرام، فرستادن لینک‌های حاوی بدافزار است که سپس کدی را که برای ورود به تلگرام نیاز است و از طریق پیامک به شماره تلفن شما فرستاده می‌شود، برای فرد مهاجم می‌فرستد. 

در کنار به‌کارگیری این توصیه‌ها، همواره بکوشید خبرها درباره تلگرام را دنبال کنید تا از رویدادهای منفی و هک‌های احتمالی و همچنین خبرهای مثبت مثل راه‌های بهبود امنیت در این شبکه، اطلاع داشته باشید.  

 


تصویر از downloadsocial.ir