نگاهی به پوشش خبری انتخابات ایران همزمان با بحران کرونا

Jun 27, 2021 en تنوع
انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ ایران، تصویر از ایران آنلاین

شکل و شیوه تهیه گزارش از انتخابات ریاست جمهوری امسال ایران به سبب مواجهه کشور با بحران فراگیر همه گیری ویروس کرونا، تفاوت عمده ای افزون بر دیگر تفاوت های آن با تهیه خبر و گزارش ازانتخابات پیشین داشت که در این مطلب  به آن نگاهی می کنیم.

شیوه خبرنگاری این روزها، در دوران شیوع ویروس کرونا، چهره ای دیگر یافته است که از هر زمان دیگری به کلی متفاوت است. صرفنظر از حوزه خبری یا رسانه یا نشریه ای که با آن همکاری دارید، برای همه خبرنگاران، مهمترین پنجره به اخبار روز، تحولات جاری، دسترسی به منابع، و ارتباط با افکار عمومی و مخاطبان، شبکه های اجتماعی است. 

بسیاری از خبرنگاران می گویند در دوران شیوع ویروس کرونا شبکه های اجتماعی برای آنها و کارشان طی دوران بحران کووید-۱۹ حیاتی بوده اند.

امکان یافتن موضوعات تازه و خوب همواره در شبکه های اجتماعی وجود دارد و همزمان می توان با منابع، مخاطبان، و مردم عادی از همین راه ارتباط برقرار کرد و بازخورد گرفت. بنابراین تکیه به شبکه های اجتماعی برای این نوع پوشش خبری، برای این روزها مطلوب و مفید است و می تواند کمک بزرگی به آگاهی از موضوعات سیاسی مطرح روز، به ویژه در پی برگزاری انتخابات، نیز باشد و برای یافتن علل و ریشه های بی میلی شمار بسیاری از مردم به مشارکت در انتخابات نیز مفید باشد.  

دوام مالی اتاق های خبر در شرایط دشوار کنونی

منابع مالی محدود و کاهش شدید سفارش آگهی به دنبال شیوع ویروس کرونا از مشکلات عمده اغلب رسانه های جهان، به ویژه مطبوعات، بوده است. شماری از روزنامه ها در هائیتی و جمهوری دومینیکین با گردآوردن کمک های مردمی و کمک گرفتن از خوانندگان، منابع مالی خود را تقویت کردند.

در ایران نیز این نوع مشکلات به ویژه با تداوم شیوع ویروس و گرفتاری های اقتصادی، به شدت رایج است. اقتصاد کشور هنوز به حالت عادی بازنگشته، چون بحران ویروس به جای است و شمار واکسینه شدگان بسیار اندک است. از این روی است که اتاق های خبر و رسانه های مستقل و خصوصی با مشکلات مالی و تیراژ‌ روبه رو هستند. 

تداوم شیوع ویروس کرونا در ایران و جمعیتی که اغلبشان واکسینه نشده اند

در پی برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران، بررسی بسیاری از تحلیل ها و گزارش هایی که با محور انتخابات تهیه شده، برای کسب تجربه خبرنگاران تازه کار و آموزش دانشجویان خبرنگاری برای پوشش انتخابات آینده اهمیت دارد و تهیه پوشش خبری از انتخابات را در بحبوحه بحران ابتلا به ویروس کووید-۱۹ و پیچیدگی های تهیه واکسن و مواجهه با اغلب جمعیت ایمن نشده در برابر ویروس، غامض تر کرده است.

پرداختن به زوایای منحصر به فرد پوشش خبری هر کشوری مهم است، و طبعا ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. شرایط خاصی که به سبب تداوم شیوع کرونا در ایران حاکم است، کار خبرنگاران و دوام و پیوستگی فعالیت های رسانه های خبری را افزایش داده است. 

یافتن منابع خبری و گزارشگران محلی در جای جای کشور و نقل قول از آنها یا گفت و گو با آنها می تواند ابعاد گسترده تری به پوشش خبری بدهد.

رسانه های معتبر و شاخص جهان در اغلب کشورها نیمی از خبرنگاران خود را در ایالات ها و شهرهای گوناگون مستقر می کنند یا از خبرنگارانی استفاده می کنند که خبرنگار محلی آن ایالت ها هستند.

این رویکرد به درک و دریافت بهتر شرکت در انتخابات، میزان امید و میل مردم، و تغییر عقیده احتمالی آنها در پی شیوع ویروس کرونا و تداوم مشکل کمبود واکسن در کشور کمک شایانی می کند.  

تصویر از ایران آنلاین