نکاتی برای تهیه گزارش در دوران تلاطم اقتصاد ایران

by مهرناز صمیمی
Jul 31, 2020 in موضوعات تخصصی
ساختمان بورس تهران، عکس از همشهری آنلاین

آشنایی با چند و چون و جزئیات امور اقتصادی، دلایل و عوامل افت و خیز شاخص های بازار بورس، سبب افزایش یا کاهش قیمت مسکن، ارز، و موارد دیگری از این دست، به ویژه در جامعه ای پرتلاطم چون ایران، به غایت دشوار است. حتی درک این گونه علل و عوامل پیچیده و دشوار است، چه رسد به تحلیل آنها یا نوشتن و خبررسانی پیرامون آنها. 

با تغییرات دائمی که این روزها به طور خاص متوجه بازار ارز و مسکن ایران است، رمزگشایی از آنها بی تردید کار مشکل و غامضی است، به ویژه برای خبرنگارانی که تخصصشان اقتصاد یا امور مالی نیست. 

در نظر داشتن این چند نکته می تواند به پوشش خبری موضوعات اقتصادی کمک شایانی بکند، به خصوص در مواردی که خبرنگاری که موظف به تهیه یک گزارش اقتصادی می شود، پیشینه کافی اقتصادی نداشته باشد. 

گردآوری داده های معتبر

نخستین گام برای گرد آوردن مطلب و تحقیق پیرامون آنچه می گذرد، توجه به منبع داده است. مراجعه به منابع، وبسایت ها، یا افراد معتبر و موثق، از اهمیت بسیاری برخوردار است. اعداد و ارقامی که در شبکه های اجتماعی منتشر می شوند، به غیر از مواردی که از سوی نهاد رسانه ای یا توسط تحریریه نشریه ای منتشر شده باشند، قابل اعتماد نیستند. 

گفت و گو با کارشناسان امور اقتصادی یا مالی

انجام و افزودن مصاحبه به مطلب، همواره به ارزش و اعتبار محتوای آن می افزاید. اما وقتی گزارش یا مطلبی از موضوعی تهیه می شود که برای تحلیل آن به تخصص و تسلط به موضوعی خاص نیاز است، اضافه کردن دست کم یک گفت و گو با یک کارشناس، تحلیلگر یا پژوهشگر از اهمیت بیشتری برخوردار است. 

از دست کم یک کارشناس اقتصادی در مورد موضوع گزارش سوال کنید، و از آنها بخواهید پاسخ و توضیح خود را به شیوه ای همه فهم و ساده ارائه کنند. به خاطر داشته باشید که وقتی خبرنگاری خود، به موضوعی که از آن گزارش تهیه می کند و به مطلبی که در گزارش خود آن را توضیح می دهد، اشراف کافی نداشته باشد، نمی تواند مطلب را به گونه ای بنویسد که برای مخاطبش قابل درک باشد.

هر قدر مطلبتان، به ویژه در مورد اقتصاد و مسائل مالی، یا دیگر موضوعات تخصصی یا فنی، ساده تر و روشن تر نوشته شده باشد، درک و دریافت آن راحت تر خواهد بود و اعتبار و ارزش مطلب نیز به همان نسبت بیشتر خواهد شد.

بازه های زمانی را به شیوه دقیق در مطلب بگنجانید

در حوزه اقتصادی و مالی، تاریخ و بازه های زمانی اهمیت فراوانی دارند. اشاره به قیمت ها، رشد یا افت شاخص ها، آمار و ارقام گوناگونی که نوسان قیمت یا تلاطم بازار را بازتاب می دهد، تنها زمانی ارزش خواهند داشت که در جایگاه مقایسه قرار گیرند. از این روی، صرف اشاره به نرخ تورم، شاخص بورس یا بهای مسکن، ارز، خودرو، لوازم خانگی، خواربار یا دارو، یا اصولا هر موردی، فقط زمانی اعتبار دارد که از حالت انتزاعی خارج می شود و جنبه قیاس می گیرد. طی چه مدت زمانی بهای اقلامی که در گزارش به آنها اشاره شده، یا نرخ تورم در بازار تغییر کرده؟ امسال، یا این ماه، یا این هفته، در قیاس با سال، ماه، یا هفته گذشته، نوسان یا تغییر شاخص یا بها یا تورم، یا اصولا هر داده مالی دیگری، چگونه و به چه میزان بوده است؟ 

با در نظر داشتن این نکات و توجه به اصول حرفه ای تهیه هر گزارشی، چه مطبوعاتی باشد، چه دیداری یا شنیداری، گزارش های اقتصادی را هم در شرایط متلاطم و گاه مبهم کنونی، با کیفیت خوبی می توانید تهیه کنید و اطمینان داشته باشید که هدف اصلی و نهایی کارتان، یعنی آگاهی رسانی دقیق و صحیح به مخاطبانتان، تامین شده است. 

تصویر اصلی: ساختمان بورس تهران، عکس از همشهری آنلاین