انتشار راهنمای حفظ امنیت جانی خبرنگاران از سوی یونسکو

bySherry RicchiardiMar 31, 2019 in امنیت جسمی و مجازی
Journalists in war zone

در ماه ژوئن امسال، یونسکو گزارشی منتشر کرد به نام An Attack on One is an Attack on All (حمله به یکی حمله به همه است) که گزارشی است که برای آگاهی رسانی به خبرنگاران در سراسر جهان منتشر شده و هدف آن حفظ و ارتقاء امنیت جانی خبرنگاران در سراسر جهان، به ویژه به هنگام فعالیت در شرایط یا محیط‌های خطرناک است. 

در این گزارش، ۲۲ شیوه‌ی حرفه‌‌یی و مناسب برای فعالیت امن خبرنگاران منتشر شده است که مواردی است که با بسیاری از خبرنگاران اصلا مطرح نمی شود. بسیاری از خبرنگارانی که در نشستی در این راستا در داکای بنگلادش حضور داشتند، از این که موارد امنیتی با آن‌ها در میان گذاشته نمی شود و اطلاعات و تذکرات لازم برای کار در محیط‌های سخت یا خطرناک به آن‌ها داده نمی شود، گلایه داشتند. متاسفانه این ناآگاهی و عدم توضیح شرایط مختص خبرنگاران یک یا دو ناحیه یا کشور جهان نیست و شامل حال بسیاری از آن‌ها که در شرایط دشوار، بحرانی، تنش آلود یا خطرناک فعالیت می کنند و جان‌شان به خطر می افتد، می شود. 

این در حالی است که منابعی برای این نوع آگاهی رسانی وجود دارد که کمیته‌ی حفاظت از خبرنگاران یا Committee to Protect Journalists و International News Safety Institute (انستیتوی بین‌المللی خبررسانی امن) در میان آن‌هاست. 

نویسنده‌ی به نام Larry Kilman لاری کیلمن ابراز امیدواری کرده است که این گزارش دیگران را بر آن دارد تا از کوشش برای حمایت از خبرنگاران و امنیت جانی آن‌ها حمایت کنند و پیرامون اهمیت این کار اطلاع رسانی کنند. 

گزارش تازه‌ی یونسکو، تنها عدد و رقم و داده نیست. بلکه مجموعه‌ای است از گزارش‌ها و حکایت‌هایی از زبان کسانی که به حفظ امنیت جانی خبرنگاران جسور و شجاع متعهدند و تلاش می کنند راه‌هایی را برای تامین امنیت آن‌ها به کار گیرند. 

گزارش تازه انتشار یافته‌ی یونسکو به ما یادآوری می کند که اندیشیدن تمهیداتی برای حفظ امنیت جانی خبرنگاران ضروری است. بیش از ۱۲۰ خبرنگار و کارمند رسانه طی سال ۲۰۱۶ جان سپردند و بیش از هشتصد خبرنگار طی ده سال اخیر کشته شده اند. تعداد بیشتری از مجموع این دو عدد را خبرنگارانی تشکیل می دهند که قربانی تهدید، حمله‌ی فیزیکی، حبس و سانسور شده اند.  

شماری از نهادهایی را که در گزارش تازه‌ی یونسکو به آن‌ها اشاره شده که در حفظ امنیت و کمک به تامین سلامت خبرنگاران موثر بوده اند، این‌جا بخوانید:

Afghan Journalist Safety Committee یا کمیته‌ی امنیت خبرنگاران افغان طی حمله‌ی سال ۲۰۱۵ طالبان به قندوز در افغانستان، به ۱۳۲ خبرنگار و خانواده شان کمک کرد که از طالبان بگریزند. 

برنامه‌ی در کلمبیا به نام Consejo de Redacción تلاش می کند تا خبرنگاران را گردهم آورد و آن‌ها را به انجام کارهای گروهی ترغیب کند تا گروهی کار و حرکت کنند و سالم‌تر و امن‌تر بمانند. 

انتشار گزارش تازه از سوی یونسکو دیدگاه مثبتی را در نگاه به هم‌کاری‌ها و کوشش‌هایی ارائه می دهد که با هدف امنیت خبرنگاران در جای جای جهان انجام می گیرد. خوانندگان این گزارش در می یابند که هرقدر نهادهای مدنی در جوامع تعامل بیشتری با مردم و خبرنگاران داشته باشند، جوامع، بیشتر به درک ضرورت حفاظت از خبرنگاری به عنوان یک بخش مفید، لازم و موثر در جامعه گرایش خواهند یافت. نتیجه‌ی نهایی این گرایش، حفظ امنیت بیشتر خبرنگارانی خواهد بود که در نقاط خطرناک فعالیت رسانه‌یی می کنند. 


تصویر اصلی از فلیکر، با مجوز The U.S. Army (ارتش ایالات متحده).