نیک آهنگ کوثر از خشکسالی و جنگ می گوید

بواسطة IJNet
Oct 30, 2018 في گوناگون

نیک آهنگ کوثر، کارتونیستی که کارهایش او را به خبرنگار سیاسی شناخته شده‌ای تبدیل ساخت و اکنون توجه‌اش را به حوزه محیط زیست داده، برنده جایزه  بهترین شخصیت میراث طبیعی و محیط زیست سال ۱۳۹۴-۱۳۹۵ شده است. بنیاد میراث پاسارگاد جایزه نوروز امسال را به آقای کوثر به خاطر  تلاش‌های ارزنده وی برای آگاه‌سازی در ارتباط با میراث طبیعی و محیط زیست  ایران، بهترین بهره‌برداری از توان ژورنالیستی در جهت حفظ میراث طبیعی و محیط زیست،  انتشار صدها مقاله، گزارش و ویدئو در جهت اطلاع رسانی و آگاهی دادن  در ارتباط با میراث طبیعی ایران، و  بنیان‌گذاری سازمان غیردولتی آبانگان با هدف کمک به پیشرفت آگاهی عمومی در ارتباط با میراث طبیعی داده است.

آقای کوثر، که مدرک کارشناسی دررشته زمین شناسی دارد، در گفتگویی با آی-جی-نت گفت که تهدید‌های زیست محیطی و خشک‌سالی در ایران و نگرانی وی از اینکه این تهدیدها ممکن است ایران را هم  دچار خطراتی که به جنگ داخل در سوریه انجامید کند، او را به این حوزه سوق داده است.

آقای کوثر افزود: در شرایطی هستیم که ایران ممکن است به خاطر خشکسالی و مدیریت نابخردانه و مدیریت غلط آب، همان مسیر سوریه را تکرار کند و امکان دارد شاهد مهاجرات گسترده ایرانیان از وطن و حتی از دست رفتن جان‌های بی‌شماری باشیم. شاید کار ما با تولید برنامه تلویزیونی آبانگان، کمک اندکی به بیداری شهروندانی کند که توجه قابل قبولی به منابع طبیعی ایران نکرده‌اند و به این نتیجه برسند که می‌توانند به هم‌وطنانی که در معرض خشکسالی‌اند، یاری برسانند.

وی اضافه کرد: این اتفاق، یعنی بروز خشک‌سالی و خشونت در یمن و عراق هم افتاده‌ است، یعنی با از بین رفتن کشاورزی و منابع آب، بسیاری از جوانان این مناطق به گروه‌های مسلح پیوستند. همین مساله باعث نگرانی‌ام شده و من و همکارانم سعی کرده‌ایم با تولید محتوا به سهم خودمان کاری کنیم.

بر اساس داده‌های به دست آمده از مطالعات دمای هوای ایران و پیش‌بینی وضعیت تا ۹۰ سال آینده، میزان بارش كاهش و میزان دما افزایش خواهد یافت، ضمن آنكه با روند فعلی برداشت آب، سفره‌های آب زیرزمینی نیز نابود خواهند شد. با میزان بارش كم، ایران با  كاهش رویش گیاهان و كاهش تولید روبرو خواهد شد. اكنون مشاهده می‌كنیم كه سراسر جهان تنوع زیستی و امنیت غذایی تحت تأثیر این مسئله قرار گرفته است، به گونه‌ای كه بیابان‌زایی، تولید محصولات كشاورزی را كاهش داده و كشور‌ها، به ویژه كشور‌های در حال توسعه را با خطر جدی مواجه كرده است. به همین منظور باید استراتژی‌هایی برای سازگاری با این پدیده شوم طراحی كرد. باید به خاطر داشته باشیم كه بروز پدیده خشك‌سالی تأثیر قابل توجهی بر افزایش ریزگردها و توفان‌های گرد و خاک دارد كه هم اکنون به تهدید بزرگی برای ایران و بسیاری از کشورهای جهان تبدیل شده است. سال گذشته، بارش باران ۸ درصد کاهش داشته و ۱۸ استان با کاهش بارندگی روبرو بوده‌اند.

آقای کوثر گفت: میزان تبخیرهم در ایران بسیار بالاست. به عنوان مثلا اگر یک استخر دو متر آب داشته باشد، آب آن در ظرف یک سال تبخیر می‌شود و بر همین اساس، بخش قابل توجهی از آب سدها نیز تبخیر می‌شود.

وی معتقد است مسئله محیط زیست باید برای همه خبرنگاران مهم باشد و به خبرنگاران ایرانی توصیه کرد که اطلاعات‌شان را در مورد برنامه‌ها و سیاست‌های مشابه در نقاط دیگر جهان بالا ببرند تا بتوانند با آگاهی در مورد مسایل زیست محیطی گزارش تهیه کنند.

آقای کوثر که تا به حال ۴۲ برنامه تلویزیونی نیم ساعته در مورد مدیریت منابع آب تولید کرده، گفت خبرنگاران ایران می‌توانند در مورد روش‌های سنتی مهار سیلاب‌ها و مدیریت  آب‌های زیرزمینی و همچنین مدیریت منابع در دوران خشک‌سالی که در صدها سال گذشته مورد استفاده قرار گرفته بهره ببرند.

وی گفت: مهم است بدانیم کشاورزی ایرانیان در طول هزاران سال گذشته چگونه بوده که هنوز آب‌های زیرزمینی را برای ما به میراث گذاشته‌اند. بسته به شرایط، بسیاری از آنها ازفن‌آوری قنات استفاده می‌کردند نه استفاده از آب انبارشده در مجاورت هوا، تا این مایه حیات تبخیر نشود. بیشتر، کشاورزی‌شان به شکل دیم  و سیلابی بود--نه اینکه آب را با فشار پمپ از زیر زمین بیرون بکشند. برداشت آب با استفاده از پمپ‌های قدرتمند از هزاران چاه‌ عمیقی که از اول انقلاب حفر شده‌اند[که بسیاری غیر قانونی هم بوده‌اند]، بخش عمده منابع آب زیرزمینی ایران را از بین برده است.

نا گقته نماند، خشك‌سالی بر محیط‌زیست هم تاثیر داشته و به كوچ و مهاجرت بی‌رویه حیات وحش به خاطر كمبود آب و غذا انجامیده است. در میان این خطرات برای حیات وحش میتوان به افزایش آسیب‌پذیری شكار، افزایش بیماری و تنش در گونه‌های در معرض خطر، بروز بیماری‌های مختلف در بین حیات وحش و مرگ و میر بیشتر در نتیجه افزایش ارتباطات با تولیدات كشاورزی از قبیل استفاده از حیوانات از مزارع و خشك شدن اكثر زیستگاه‌های آبی طبیعی و انسان ساخت كه زیستگاه پرندگان مهاجر و كنار آبزی است،  اشاره كرد.