آیا تغییر وزیر ارشاد ایران بر فعالیت روزنامه نگاران اثری خواهد داشت؟

بواسطة Mehrnaz Samimi
Oct 30, 2018 في گوناگون

کناره گیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران در حالی که تنها هفت ماه به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری باقی است، سبب نگرانی عده ای شده است. برخی اما، معتقدند ایجاد تغییر سرپرستی در این وزارتخانه، سبب تغییر عمده ای در نحوه فعالیت روزنامه نگاران نخواهد شد.

بسیاری از ناظران عرصه ی فرهنگ و هنر ایران برآنند که عملکرد علی جنتی، وزیر مستعفی فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت حسن روحانی، تفاوت عمده ای با عملکرد وزرای پیشین فرهنگ و وارشاد اسلامی نداشته است. اما به نظر می رسد انتقادهای تندی که به ویژه درخصوص برگزاری کنسرت از سوی محافظه کاران نسبت به عملکرد وزارت ارشاد و وزیر ارشاد مطرح شده، آقای جنتی را کلافه کرده و او را مصمم به استعفا کرده است. بسیاری معتقدند که انتقاداتی که به استعفای جنتی انجامید، عمدتاً سیاسی است و در واقع انتقاد از دولت روحانی به شمار می رود. در متن منتشر شده ی استفعای محمد جنتی نیز به این موضوع اشاره شده است: «...متاسفانه برخی از جریانات سیاسی با زیرپا گذاشتن همه تعهدات اخلاقی، سعی در وارونه جلوه دادن مسائل و بدبین ساختن عالمان و شخصیت های دینی و متدینین نسبت به عملکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارند و انتظار می رود در چند ماه آینده اینگونه جوسازی ها تشدید شود...»

اما با همه فشارهایی که روزنامه نگاران در ایران مرتب با آنها مواجهند، تغییر وزیر ارشاد و احتمالاً برخی مسئولان این وزارتخانه، چه پیامدهایی برای آنها خواهد داشت؟

علی جنتی در حالی از سمت خود کناره گیری می کند که در زمان تصدی وزارت ارشاد در سال ۹۲، از عزم خود برای بازگرداندن شرایط و سیاست های وزارت ارشاد به دوران تصدی این وزارتخانه توسط محمد خاتمی سخن گفته بود. اما اکنون که کمتر از هفت ماه به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری باقی است، به دنبال استعفای مدیرکل ارشاد استان قم، جنتی هم از مقام خود استعفا داده است.

با آن که عده ای اعتقاد دارند که سیاست های آقای جنتی تفاوت عمده ای با وزرای پیشن او نداشته، نباید بسته شدن خانه سینما و انجمن صنفی روزنامه نگاران ایران را که در دوران محمد حسین صفار هرندی و محمد حسینی انجام شد، از یاد برد.

به نوشته روزنامه دنیای اقتصاد، یکی از نخستین واکنش ها به استعفای علی جنتی، از سوی عبدالله ناصری، عضو بنیاد باران در گفت‌وگو با عصر ایران مطرح شد. او در مورد عملکرد علی جنتی طی سه سال گذشته گفته است که وزارت فرهنگ و ارشاد را وزارتخانه موفقی می‌داند. دنیای اقتصاد می نویسد این فعال سیاسی اصلاح‌طلب در مورد گلایه برخی از اهالی هنر از عقب‌نشینی‌های علی جنتی در ماجرای کنسرت‌ها چنین گفته است: «بله، این گلایه به حقی است، اما وزارت فرهنگ به تنهایی نمی‌توانست در برابر این فشارها بایستد و دولت و شخص رئیس‌جمهور باید از تصمیمات وزارت ارشاد حمایت و حفاظت می‌کردند.

ناصری در مورد احتمال پذیرش استعفای احتمالی وزیر ارشاد از سوی رئیس‌جمهور گفت: امیدوارم آقای روحانی با استعفای جنتی موافقت نکند؛ چون این یک شکست قابل تامل برای دولت خواهد بود و حتما در وضعیت انتخاباتی ایشان اثر خواهد گذاشت. او همچنین معرفی یک اصلاح‌طلب به‌عنوان وزیر ارشاد را به یک رویا تشبیه کرد.

فارغ از آن که ریشه های کناره گیری جنتی سیاسی باشد یا نه، آنچه روشن است، آن است که نشریات و روزنامه نگاران در میان گروه هایی هستند که در پی این گونه تعویض ها و جابه جایی ها، ممکن است با تغییر شرایط فعالیت خود، یا دست کم ضرورت اعمال این نوع تغییرات، روبه رو شوند، تغییراتی که گاه امنیت شغلی آنها را به خطر می اندازد. باید دید با روی کار آمدن سید عباس صالحی (که از مدیران این وزارتخانه بوده)، و از سوی آقای روحانی به سمت سرپرستی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزیده شده، تغییری در سیاست ها و شیوه عملکرد این وزارتخانه ایجاد خواهد شد یا نه.

نظر شما در این مورد چیست؟‌ نظرات و تجارب خود را در این خصوص، با ما از راه توییتر و ایی میل در میان بگذارید. ما را در توییتر دنبال کنید: IJNetPersian@. نشانی ایی میل ما: ijnet@icfj.org

 

تصویر: علی جنتی، وزیر مستعفی ارشاد ایران، عکس از نسیم آنلاین، ایران Nasimonline.ir

Image: Nasimonline.ir