روزنامه نگارانی که می خواهند تویتر را در روند گردآوری خبر خود بگنجانند، شاید اعتماد کافی به پیامهای افراد ناشناسی که ادعا می کنند اطلاعات مهمی دارند، نداشته باشند. کار با منابع خبری شناخته شده یک چیز است ولی کار با غریبه های ناشناس و یافتن افراد قابل اعتماد در میان آنها برای خبرنگاران دردسرساز است. کرئگ کانالی که سایت Breaking Tweets را اداره می کند، نکاتی را درباره شیوه خود برای ارزیابی کاربران تویتر و پیامهای آنها ارائه می کند.
چگونه صحت پیامهای تویتر را تایید کنیم؟
تویتر به همه کاربرانش قدرتی یکسان می بخشد. مهم نیست صد پیرو (follower) دارید یا ده هزارتا. می توانید خبری فوری را هر موقع در تویتر منتشر کنید، زیرا همه پیامها یا 'تویتها' در صفحه search.twitter.com ثبت و بایگانی می شود. اگر کسی کلید واژه مناسب را وارد کند، می تواند تویت شما را بیابد.
سایت Breaking Tweets به این واقعیت می بالد که به انواع کاربران تویتر بخاطر ارسال خبری فوری یکسان بها می دهد، خواه یک نفر در هندوراس با چندین پیرو باشد که اولین خبر زمین لرزه ای در کشورش را تویت کرده یا سازمانی خبری که نخستین جزییات یک ماجرای بزرگ را منتشر می کند.
اما از کجا می توان فهمید که تویتها قلابی نیستند؟
من در سایت Breaking Tweets از چند روش استفاده می کنم و شما نیز می توانید آنها را امتحان کنید:
مهر زمان
هر گاه که خبری فوری همراه با چند صد تویت ظرف چند دقیقه مخابره می شود، مثلا بلایی طبیعی، بهتر است انواع کلید واژه های مرتبط را تایپ کنید و صفحه به صفحه عقب بروید تا اولین تویتها درباره آن خبر را بیابید. هر چند این کاربران شاید پریشان احوال باشند، اما احتمالا در زمره اولین کسانی هستند که می دانند اتفاقی رخ داده و بسته به نوع ماجرا، شاید بتوانند پیشینه آن را در اختیار شما بگذارند.
تویتهای پیش زمینه ای
بلافاصله صفحه آن کاربر تویتر را چک کنید تا ببینید آیا پیامهایی مرتبط با آن تویتی که یافته اید، منتشر کرده است یا خیر. اغلب اوقات این گونه کاربران پیامی تکمیلی می فرستند یا پیش از آن پیام حاوی خبر فوری، تویتهایی با اطلاعات مرتبط ارسال کرده اند. این گونه پیامها می تواند پیش زمینه ای برای آن خبر شود و به تایید اصالت ارسال کننده کمک کند. این کار مخصوصا زمانی که فرد عکس یا فیلم از صحنه حادثه ارسال کرده، مفید است.
صلاحیت
بخش زندگینامه آن کاربر تویتر را چک کنید. آیا او خبرنگار است؟ آیا فردی از مردم کوچه و بازار است؟ قصد شیطنت دارد؟ قصد شوخی دارد؟ در صورت امکان، سری به وب سایت یا وبلاگش بزنید. ببینید آیا چیزی در آنجا درباره او دستگیرتان می شود. مهم است که هنگام ارزیابی اصالت هر تویت، تصویری روشن از آن کاربر تویتر داشته باشید.
تعداد پیامهای گذشته
مراقب کاربران تازه وارد تویتر باشید. اگر آن خبر فوری تنها یکی از چند تویت اولیه اوست، ممکن است فردی باشد که تازه عضو تویتر شده و می خواهد ادعا کند درباره خبری فوری اطلاعاتی دارد. هر چقدر عضویتش جدیدتر باشد، شما باید بدبین تر باشید.
ماهیت پیامهای گذشته
با مرور جریان پیامهای آن کاربر، پیشینه او را چک کنید. چندین صفحه به عقب بروید و ببینید معمولا درباره چه چیزی تویت می کند.
آیا با سایر کاربران تعامل می کند؟
ببینید با کدام کاربران تعامل دارد تا شاید اطلاعاتی درباره هویت او بیابید. اگر او می گوید در پاریس است، آیا در یک ماه گذشته درباره پاریس تویت کرده است؟ آیا به زبان فرانسوی تویت کرده است؟ اگر به فرانسوی تویت نکرده، علتش چیست؟
آن فرد را ارزیابی کنید و بر اساس پیامهای گذشته اش، بکوشید بهترین تصویر ممکن درباره او را بدست آورید.
هویتش را در اینترنت جستجو کنید
نام کاربری او در تویتر را در گوگل جستجو کنید، زیرا گاهی افراد از نام کاربری خود در تویتر بجای شناسه کاربری در سایتهای دیگر استفاده می کنند. ببینید آیا در سایت LinkedIn یا فیس بوک و سایتهای دیگر صفحه دارد.
اگر نام کاملش را در صفحه تویتر خود ذکر نکرده و شناسه کاربری او زیاد در اینترنت به چشم نمی خورد، می توانید بدبین باشید.
هر چقدر بیشتر اطلاعاتش را پنهان می کند، دشوار می توانید بفهمید او کیست. بر همین اساس، هر چقدر آزادانه تر اطلاعاتش را فاش می کند، احتمال این که ریگی در کفش نداشته باشد، بیشتر است.
دنبال پیامهای مرتبط بگردید
اگر کسی می گوید صدای انفجاری را در لاهور پاکستان شنیده، سایر افرادی که از آنجا تویت می فرستند، چه می گویند؟ ببینید آیا کس دیگری هم این انفجار را گزارش می دهد. اگر شمار زیادی از افراد مختلف تقریبا بطور همزمان درباره این انفجار پیام می فرستند و به نظر نمی رسد با هم ارتباطی داشته باشند، آن وقت می توان احتمال داد که انفجاری رخ داده است.
با او مستقیما حرف بزنید
می توانید پیام او را جواب دهید. مشترک صفحه اش شوید و بکوشید پیامی مستقیم بفرستید. با او وارد گفتگو شوید. بخواهید که اطلاعات بیشتری در اختیار شما بگذارد و تا حد امکان رابطه ای کاری با او برقرار کنید. بدین ترتیب می توانید تصویری از او داشته باشید و اطلاعات مختلف ماجرا را کنار هم بچینید.
من در سایت Breaking Tweets با این شیوه ها درستی یک پیام در تویتر را تایید می کنم. همه چیز به پیش زمینه بستگی دارد: پیامهای گذشته آن کاربر، سایر پیامهای موید آن تویت، یافتن اطلاعات بیشتر درباره آن کاربر و آن موضوع. و البته زمان انتشار آن تویت بسیار مهم است.
اگر بر پیامها مسلط بمانید و از این روشها برای تایید اصالت آنها پیروی کنید، می توانید به خوبی سرنخهایی برای یک مطلب خبری بزرگ پیش از گردآوری خبر به روشهای سنتی بیابید.
این مطلب برای سایت Media Helping Media تهیه شده بود که با کسب اجازه به فارسی برگردانده شد.